Anjelky odštartovali Euroligu výhrou, zažiarila Piersonová

06.11.2013 Celý región

Kayseri 6. novembra (TASR) - Basketbalistky slovenského šampióna Good Angels Košice odštartovali v stredu nový ročník Európskej ligy 2013/2014 víťazstvom 77:69 na palubovke tureckého klubu Kayseri Kaskispor.

"Anjelky" v prvom polčase dominovali a vypracovali si až dvanásťbodový náskok najmä vďaka skvelému výkonu Američanky Planette Piersonovej, ktorá si celkovo pripísala v zápase double-double za 33 bodov a 12 doskokov. Ambiciózny turecký nováčik Euroligy síce v tretej štvrtine manko zmazal, ale koncovku zvládol lepšie slovenský majster.

Zverenky trénera Maroša Kováčika sa najbližšie v EL predstavia o týždeň 13. novembra o 18.00 h v domácom prostredí proti maďarskému tímu HAT Agro UNI Győr.

V novom ročníku Euroligy je 20 tímov rozdelených do troch základných skupín, v ktorých sa hrá systémom každý s každým. Z nich postúpia do 14-členného play off po štyri tímy a dva najlepšie z 5. miest. Turnaj Final Eight sa uskutoční znova v ruskom Jekaterinburgu v apríli 2014.

Priebeh zápasu:

Košičanky začali sľubne, rýchlo sa ujali vedenia 3:0 a prvýkrát inkasovali až v 3. minúte. Náskok hosťujúce hráčky zveľaďovali najmä vďaka presnej ruke Piersonovej, ktorá už v prvej štvrtine zaťažila konto súpera trinástimi bodmi. Po piatich minútach viedli "anjelky" 11:6 a v 8. minúte už rozdiel narástol na rozdiel deviatich bodov 21:12. Negatívom boli iba rýchlo nazbierané fauly Leučankovej i Kupčíkovej, ktoré tak kouč preventívne posadil na lavičku. Na začiatku druhej časti domáce znížili na 21:25, šnúrou ôsmich bodov ale Košičanky opäť odskočili na pohodlný dvanásťbodový náskok. Do kabín napokon hostky odchádzali za priaznivého stavu 41:33, Piersonová sa o to postarala až 23 bodmi.

Kayseri držali aj po zmene strán v hre najmä Američanky Littleová a Wrightová, vďaka ktorým to bolo v 23. minúte už iba o bod 40:41 a o chvíľu neskôr sa dokonca turecký tím dostal prvýkrát v zápase do vedenia 48:46. Slovenský majster sa v tejto perióde trápil v zakončení a na konci tretej štvrtiny svietil na ukazovateli skóre stav 58:56 pre domáce. Záver zápasu priniesol drámu, ešte tri minúty pred sirénou viedli Košičanky iba o tri body 69:66, potom ale rozhodli definitívne o svojom víťazstve šnúrou ôsmich bodov za sebou.

A-skupina Euroligy žien:
Kayseri Kaski spor - Good Angels Košice 69:77 (33:41)
Najviac bodov Kayseri: Littleová 26, Wrightová 21, Sandersová 13. Zostava a body GA Košice: Leučanková 13, Kupčíková 2, Bojovičová 4, Mathiesová 6, Piersonová 33 (Krivačevičová 7, Abdiová 10, Zietarová 2, Bálintová 0, Pindrochová 0), TH: 19/26 - 13/17, trojky: 4:0, fauly: 19:22, 5 faulov: Krivačevičová.

Hlas po zápase:
Daniel Jendrichovský, generálny manažér Good Angels: "Do zápasu sme vstúpili koncentrovane, to bolo podstatné. Celý prvý polčas sme hrali dobre v útoku, o čom svedčí aj 41 bodov, čím sme položili základ víťazstva. No v ďalšom priebehu sme dovolili súperkám dotiahnuť sa, v tretej štvrtine domáce podali fantastický výkon. Ale aj my sme im v tom trošku pomohli trochou laxnosti. Ale ustáli sme to a v dramatický záver sme aj disciplinovanou hrou zvládli, doskočili sme tam dôležité lopty. Získali sme extrémne dôležité víťazstvo na súperovej palubovke v tejto skupine smrti. Musím povedať, že dnes excelovala Piersonová, jej výkon v prvom polčase bola jedna rozprávka."
 

Vyberte región